Skadans art: Muskelsträckningar hör till de vanligaste idrottsskadorna. Här är det frågan om att en muskel förvrids på ett sådant sätt att fibrer går av (kallas även muskelbristning). Vanligast drabbas biceps, magmusklerna, bakre delen av låret och skänkelmuskeln. Skadorna kan variera från en bristning i några få muskelfibrer ända till en total muskelbristning. Muskelbristningar är vanliga till exempel på gym eller i samband med bollspel.
Första hjälpen: Den gyllene regeln för idrottsskador med kyla, upphöjt läge och kompression gäller. Lyft upp den skadade armen eller benet i upphöjt läge, lägg på en kylförpackning och linda sedan in med stödförband. En vanlig idealbinda fungerar fint som stöd. Bandaget minskar svullnaden, och det upphöjda läget lindrar både svullnad och smärta. Vid sträckningar i magmusklerna är en kylförpackning bra som första hjälpen.
Fortsatt behandling: Den fortsatta behandlingen beror på hur pass allvarlig muskelsträckningen är. I lindriga fall kan man belasta muskeln försiktigt redan om en dag eller två, men om muskelbristningen är allvarligare, är det bäst att vänta i ungefär en vecka. En normal, ordentlig träning kan upptas först om 3–6 veckor. Läkare behövs om smärtan är mycket kraftig, egenvårdsläkemedel inte ger tillräcklig lindring, om man kan känna en tydlig grop i muskeln, eller om muskelkraften försvagats.
Prognos: Muskelsträckningar läker i allmänhet väl, bara man ger sig till tåls och återupptar träningen försiktigt, så småningom. En muskel som brustit helt och hållet kan kräva operation.

Hjälp från apoteket

En snabb kylkompress för engångsbruk. Lämpar sig som första hjälpen vid akuta mjukdelsskador som sträckningar, vrickningar och skador orsakade av olika slag och törnar.En snabb första hjälp att ha med sig vid idrottsträningar, tävlingar, vandringsturer eller resor. CE-märkt medicinteknisk produkt.

> Thermal care: snabb kylkompress

Mångsidiga kyl- och värmeförpackningar som finns i tre storlekar. Lämpar sig som kylbehandling vid olika skador, som för lindring vid akuta svullnader och blodutgjutelser, samt som lindring vid smärta och feber.
Som värmebehandling vid muskelsmärtor, muskelspänningar och andra kroniska besvär som inte är av inflammatoriskt ursprung. Bra att alltid ha en förpackning redo hemma i frysen. CE-märkt medicinteknisk produkt.

> Thermal care: mångsidiga kyl- och värmeförpackningar

En gel som lindrar muskelsmärta, -svullnad och -inflammation. Hjälper dessutom musklerna att återhämta sig efter ansträngning. Masseras in i området som ska behandlas 2–3 gånger per dag. Rekommenderas inte till barn under 12 år eller till gravida eller ammande kvinnor. Lämpar sig inte för personer som är allergiska mot korgblommiga växter. Gelen innehåller varken parabener eller färgämnen. CE-märkt medicinteknisk produkt som tillverkas i Finland.

> Synomax Lihasgeeli 100 ml