Mot slutet av tonåren lider nästan 90% av alla ungdomar av akne (flick- or kring 14–17 år, pojkar ett par år senare). Sol, feta salvor och en varm omgivning kan förvärra besväret ytterligare.
Akne innebär att talgkörtlarna blir inflammerade och svullna, vilket får huden ovanför att bli röd. En ordentlig hudrengöring varje dag utgör stommen för behandlingen. Täckande makeupkräm eller concealer kan användas för att dölja finnarna, men dessa kräver noggrann rengöring varje kväll. Om egenvården inte räcker till, lönar det sig att uppsöka läkare. Ibland kan receptläkemedel krävas för att få bukt med aknen.
Svettning är besvärande för många, men lyckligtvis finns enkla lösningar. En god hygien och bra deodorant håller svettlukten i schack. En daglig dusch är på sin plats, och en extra dusch efter idrott likaså. Rena kläder efter duschen gör ungdomen fräsch igen. Apoteken har också produkter som fungerar för den som svettas mycket kraftigt. Om svettningen ändå är ett problem, ska man vända sig till läkare.

Källa: www.terveyskirjasto.fi