Då skol- och dagissäsongen kör igång börjar också förkylningscirkusen. Ofta drabbas dessutom hela familjen, vilket gör att en enda förkylning lätt kräver veckor innan alla är på benen igen. Ett regelbundet bruk av vitamin D kan minska mängden smittor betydligt. Dessutom kan brist på vitamin D också orsaka nedstämdhet.
Vitamin D finns i många olika födoämnen, men sällan i tillräckligt stora mängder. Rikligt med vitamin D finns det i fet fisk, ägg, skogssvampar och D-vitaminerade mjölkprodukter. Observera dock att ekologiska produkter i allmänhet inte innehåller tillsatt vitamin.
Vitamin D finns också att få i form av många olika preparat med flera smakalternativ. Var och en kan alltså finna sin egen favorit. Vitaminpreparat som är lätta att ta och som dessutom smakar gott är en positiv grej som också barnen gärna gör till sin rutin.
Vitamin C främjar å sin sida tillväxt och bildning av ben och tänder. Dessutom främjar detta vitamin upptaget av järn ur födan, och vitamin C hjälper också till att upprätthålla motståndskraften. Även C-vitamin finns att få som många olika preparat. Multivitaminpreparat för barn innehåller bägge ovan nämnda vitaminer.

Källa: www.terveyskirjasto.fi